Samling från Oskarström

Lennart Bergström föddes 1933 på Lyckåkersgatan i Halmstad. På den tiden kördes inte så många bilar på den gatan, men den lille gossen Lennart hade noga reda på alla bilar som hörde hemma där, och extra roligt var det ju när en varubil eller lastbil dök upp. Tåg blev också ett stort intresse när han blev så gammal att han kunde ta cykeln och besöka Halmstads centralstation och titta på ankommande och avgående tåg.

Efter studentexamen utbildade Lennart sig till lärare, ett yrke han trivdes med varenda dag. Han tog trafikkort och på sommarlovet körde han buss, både i Sverige och nere i Europa. Hantverk och konst var två stora intressen. Han byggde ett eget hus, bildade familj och fick två döttrar. Tillsammans med dem byggde han upp en modelljärnväg med olika tillbehör. Idén att anlägga en smalspårig järnväg på den egna tomten blev verklighet. Ett diesellok och två vagnar, som byggdes om för passagerare, införskaffades. Tillsammans med några vänner blev rälsen utlagd, en sträcka på cirka 400 meter.

Många är de skolbarn och ”dagisbarn’ som gjort utflykter till Kulltorps järnväg. Vid familjens privata fester kunde gästerna få en åktur upp till ändstationen, där en drink serverades, och sen retur tillbaka med fest på logen. Lennart var också en tid ordförande i Hallands fordonsveteraner och många är de ”gammelbilar” som passerat på gården. Familjen har också besökt flera av våra museijärnvägar och leksaksmuseer. Gamla saker hade alltid intresserat Lennart och nu blev leksaker ett hett intresse. Många besök blev det på loppmarknader och antikställen. Hans konstnärliga sinne och blick gjorde att alla saker hade sin speciella plats i hans eget museum, som bara blev större och större. Det var många tidiga lördagsmorgnar han lämnade en sovande familj för att ta Kustpilen ner till Köpenhamn med besök på bland annat lsraelsplads, där han fick många vänner bland handlarna. Han kom aldrig hem tomhänt.

På ålderns höst var museet hans stora intresse. 2008 drabbades Lennart av Parkinsons sjukdom, men njöt så länge han kunde av att få umgås med alla sina leksaker och andra föremål. 2013 somnade Lennart in och nu har vi, hans fru och döttrar, beslutat oss för att Autoseum ska få fortsätta att ta hand om alla leksaker som förhoppningsvis ska glädja många människor framöver.